MR-profilen på Citygymnasiet hjälper!

2016-05-08

MR-profilen på Citygymnasiet hjälper!

Mänskliga Rättighetsprofilen på Citygymnasiet gör varje år en studieresa. I år åkte skolan till Lesbos i Grekland, där målet var att undersöka flyktingarnas...

Målet i år var att undersöka hur förflyttning av flyktingar går till. Skolan hade samlat in pengar som eleverna köpte hygienartiklar för. Dessa delades sedan ut i de tre flyktingläger som eleverna fick möjlighet att besöka: Moira, som Påven också besökt, ett familjeläger och ett läger vid hamnen.

Resan är kulmen på elevernas treåriga studier kring ämnet Mänskliga Rättigheter, som är en av de tre profilerna på Västerås Citygymnasium. Eleverna har tidigare studerat lagar och traditioner som styr människors värld, och agerat utifrån FNs stadgar kring mänskliga rättigheter.

Inom profilen läser eleverna geografi och internationella relationer. Det lägger grunden till att eleverna får en god kunskap kring vad som pågår i världen.

Under de veckor som återstår av dessa elevers gymnasietid, kommer de att dela med sig av sina erfarenheter från Lesbos till resten av skolan.

Eleverna har fått se flyktingarnas verklighet på nära hålla och de tar med sig viktiga erfarenheter hem. Mötena med flyktingarna har väckt starka känslor. En av eleverna, Lina Engström, säger:

”Resan vi gjorde med MR-profilen var den bästa resan i hela mitt liv, inte bara för alla underbara människor jag fick chansen att träffa och även hjälpa, utan också att jag fick möjligheten att åka på denna resa! Det har varit så känslosamt och lärorikt, det blev många tårar men även många stora leenden på läpparna när man såg hur tacksam dom blev för att vi hjälpte dom. Man kan inte göra allt men många kan göra mycket tillsammans?”

Cassandra Kayleigh Björklund, instämmer:

”Så underbart fina och underbara människor! Dessa människor har fått mig att inse hur världen verkligen ser ut just nu och hur många människor som är i nöd. Trots allt traumatiskt dom varit med om så ler dom, så starka människor det finns på vår jord? Denna resa är det bästa jag någonsin gjort i mitt liv. Att få träffa dessa underbara människor som, trots att dom flytt och fruktat för sina liv, står där och ler. Det är verkligen hjärtskärande att se hur dom lever och har det.

Cassandra, som snart tar studenten som undersköterska, fick tillfälle att rycka in med sina vårdkunskaper:

På bilden hjälper jag en ung kille som bor på ett läger nere vid stranden, han har blivit biten av en hund och har djupa och infekterade sår i benet. Jag fick låna en första-hjälpen väska och tvättade rent såren, plåstra och lindade om. Tacksamheten som killen gav mig efteråt går inte att beskriva, blev alldeles varm i hjärtat när han tackade så fint. Att få hjälpa dessa människor i nöd är absolut det bästa jag någonsin gjort!”

Är du redo att se världen?

Här gör du enklast din ansökan till Västerås Citygymnasium. Skriv ut, fyll i, skicka in och du är på väg.
Varmt välkommen med din ansökan - vi ser fram emot att träffa dig!